Cum decurge școlarizarea și care sunt costurile?
Modulul teoretic - 9 materii
Oficial, prima licență de zbor se numește Licență de Pilot Privat pentru avioane monomotor cu piston care aterizează pe... pământ (pentru că da, unele avioane pot ateriza și pe... non-pământ adică apă). Și pentru că nu poți spune asta mereu atunci când te prezinți, varianta mai scurtă e PPL(A) SEP(land) care vine de la "Private Pilot Licence for Single Engine / Piston/ Land", dar și așa pare complicat, deci vorbim mai departe despre PPL(A) sau simplificat-exprem: PPL.
Pentru cei mai curioși, acolo unde este un A între paranteze ar putea fi H de la Helicopter, deci deja știi ce înseamnă PPL(H).
Mergând cu logica mai departe, deja e clar ce poate însemna PPL(A) SEP(sea) și iată cum aviația nu e deloc complicată dacă ai puțină răbdare.
Conform reglementărilor EASA (European Aero Space Agency), cunoștințele teoretice pentru PPL trebuie să acopere următoarele materii:
- Legislație aeronautică
- Performanțe umane
- Meteorologie
- Comunicații
- Principiile Zborului
- Proceduri Operaționale
- Performanțe și Planificarea Zborului
- Cunoașterea Generală a Aeronavei
- Navigație
Deja există soluții de învățare la distanță, practic poți începe de azi să parcurgi materiile de mai sus. De preferat ar fi să înveți totul în engleză, să dai examenele în engleză, iar pe viitor să practici toate comunicațiile în engleză. Nu e obligatoriu, dar e mult mai util pentru momentele alea când vrei să te urci în avionul tău și să aterizezi după două ore pe o plajă din Grecia.
Modulul practic - 45 de ore de zbor
Programul de pregătire în zbor începe treptat, primele ședințe nu vor putea depăși 30 de minute, dar tu vei sta pe scaunul pilotului comandant încă de la primul minut.
Așa cum la școala de șoferi îți dai seama relativ repede că nu e greu să ții mașina pe drum, tot așa și aici nu e greu să ții avionul în zbor. Și dacă ți-a fost greu până să-ți iasă parcările laterale, tot așa va trebui puțin antrenament până să îți iasă impecabil decolările și mai ales aterizările. Reperele vizuale cu care te-a obișnuit instructorul de la școala auto se regăsesc ca principiu și la școala de zbor, doar că aici e vorba de înălțimi față de sol sau viteze de deplasare față de...aer (what?). Da, față de aer, pentru că odată ce începi să zbori te vei uita la vânt cu alți ochi. Vom vorbi despre asta la aerodrom.
Cele 45 de ore nu trec repede, dar trec intens, mai ales după ce începi să ieși la zbor în simplă comandă. Din practică putem spune că asta nu se întâmplă chiar de a doua zi - ar trebui să îți iasă bine acele "parcări laterale", adică să aterizezi perfect fără întervenția instructorului - iar asta se va întâmpla cam după cea de-a 15-a oră de zbor cu instructor. Odată ce vei trece de emoțiile cauzate de a fi singur pe cer și de "botezul" aferent despre care nu-ți va spune nimeni înainte, practic ești pilot.
Firește că pregătirea adevărată abia de acum începe, vei face multe așa numite "cazuri speciale", vei ști cum să te comporți în tot felul de situații neprevăzute, de la o pană de motor în timpul zborului până la navigație la joasă înălțime în condiții de vizibilitate redusă, ploaie și altele pe care o să ți le prezinte instructorul. E datoria lui să te trimită la "skill test", sau la proba practică, numai după ce e convins că vei face față oricărei situații legate de zbor.
Bine, bine, dar totuși cât costă?
Toată distracția de mai sus se învârte în medie între 7 și 10 mii euro. Există și opțiuni extreme, atâta vreme cât o componentă importantă de cost e dată de avionul pe care zbori în timpul școlii. Continuând analogia cu școala de șoferi, parcă ai prefera să înveți să conduci pe o Skoda sau un Golf mai nouț, cu cutie manuală ca să ai habar din prima ce presupune asta, decât să ai parte de o Dacie 1300 din cretacic. La fel de fără sens e și școlarizarea pe un Mercedez AMG bla bla bla, nu faci decât să consumi carburant de trei ori mai mult pentru a face slalom printre popice.
În România sau în zonă poți găsi diverse Școli de Aviație, unele mai potrivite decât altele. Dacă visul tău e să devii pilot de linie, caută o așa numită școală integrată, unde poți să treci pe repede înainte peste licența de bază (PPL, remember?) și apoi să faci modulele necesare aviației comerciale (pentru că asta resprezintă C-ul din CPL - Commercial Pilot Licence) sau de linie (ATPL sau Airline Transport Pilot Licence.)
Dacă visul tău e să zbori în interes propriu, PPL e exact ce îți trebuie și poți face la noi în următoarele condiții:
- Tarif: 8.900 EURO
- Modulul teoretic online plus explicații în sală de curs
- Modulul practic pe aeronave noi
- Posibilitate de plată în rate
- Tarife speciale la închiriere pentru zborurile de agrement
- Baze în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Piatra Neamț
Te așteptăm la zbor!
Cere detalii